ÅSUNDEN

Åsunden

“Sjön var vackrare än andra sjöar, med gröna holmar, lummiga näs och djupa vikar,
där gula och vita näckrosor blommade sommaren om.”

Så inledde Birgit Th Sparre sin första bok i romanserien om “Gårdarna runt sjön” och vi instämmer, det är något alldeles speciellt med vår vackra sjö och dess omgivningar. Vi är tacksamma för att Birgit Th Sparres herrgårdsromantik har gjort trakten känd och lockar många bussturer och turister varje år. 

Här kan du läsa mer om Birgit Th Sparre och Gårdarna runt sjön

Åsunden ligger i Ulricehamns kommun, men delar av den ligger i Tranemo och Borås kommuner. I sjöns norra ände ligger staden Ulricehamn. I söder förbinds Åsunden genom sundet Fästeredssund med Yttre Åsunden, som i sin tur är förbunden med Torpasjön genom Torpasundet. 

Sjön är känd i historieböckerna för slaget på Åsundens is den 19 januari 1520. Den danska hären, ledd av Otto Krumpen, skulle kväsa det svenska separatistupproret och mötte Sten Sture d.y. trupper på sjön Åsundens is utanför staden Bogesund, som var det gamla namnet på Ulricehamn. Sten Sture träffades i knät av en kanonkula och transporterades på en släde till Stockholm, men dog innan följet hann fram. Trupperna skingrades i en oorganiserad reträtt och Kristian Tyrann kunde därmed ta sig ända till Stockholm, vilket resulterade i Stockholms blodbad. 

Här kan du läsa mer om trakten runt Åsunden och få tips på vad du kan göra i närområdet.

https://www.vastsverige.com/ulricehamn/

Runt sjön Åsunden

Snabbfakta om Åsunden

Djup: 39,5 m
Strandlinje: 79,9 km
Höjd: 164 meter över havet
Längd: 22 km
Yta: 32,7 km².
Avstånd till havet: 146 km

Åsunden
Åsunden