Birgit Th Sparre

Birgit Th Sparre på Brunnsnäs med utsikt över Åsunden

Författaren Birgit Th Sparre hämtade inspiration till sin romanserie “Gårdarna runt sjön” från sin hembygd kring sjön Åsunden och det var på Åsundsholms vind som hon hade sin skrivarlya. 

Birgit Th Sparres skrivmaskin

Flickan från Ingenstans

Som från ingenstans dök hon upp på den vita herrgården en januaridag 1904. En liten klen halvårsgammal flicka med tunt ljust hår. Att hon var efterlängtad var det inga tvivel på. Den redan medelålders grevens ögon lyste av stolthet när han försiktigt tog upp henne på armen och tryckte henne intill sig. Hon döptes till Signe Birgit Julia Fredrika och växte upp som en liten ljuslockig sagoprinsessa på Sjöred”.

Texten är hämtad ur Agneta Tjäders fantastiska bok “Flickan från Ingenstans” som handlar om Birgit Th Sparres spännande och fascinerande liv. 

Flickan från Ingenstans
Birgits Sparres adoptivföräldrar på Sjöred
Sjöred- Birgit Th Sparres barndomshem
Birgit med sina föräldrar Signe och Carl George Sparre

Birgits barndom på Sjöred

Vem den söta lilla flickan var och varifrån hon kom visste bara Birgits adoptivföräldrar, Greve Carl George Sparre och hans hustru Signe och ingen annan fick någonsin veta något om hennes bakgrund, inte ens Birgit själv. 

Birgit växte upp på Sjöred vid sjön Åsunden och blev omhuldad och bortskämd av sina adoptivföräldrar och gårdens tjänstefolk. Hon trivdes i dagsverksstugan där hon satt och lyssnade på berättelser och skrönor som tillsammans med verkliga händelser från livet på gården gav stoff till hennes romaner. 

Birgit Th Sparre som ung flicka

Författarinnan Birgit Sparre

1925 gav Birgit Th Sparre ut sin första bok “Ön av eld och lava”. Mest berömd är romanserien “Gårdarna runt sjön” med nio böcker som handlar om herrgårdslivet på gårdarna och kärlekshistorien mellan Diana Stjärnudd och Joachim Riddercrona. Inspirationen och miljöerna hämtade hon från sitt liv vid sjön Åsunden. 

Birgit Th Sparre har även skrivit Glimringeserien, fyra böcker med handling inspirerad av Limmareds Glasbruk. Hon skrev också reseskildringar från sina spännande resor tillsammans med sin mor.

Birgit Th Sparres skrivmaskin
Birgit Th Sparre
Birgit Th Sparre med barnen Christina och Jan

Giftermål och barn

 

1937 gifte sig Birgit med Carl Teodor Thäberg, men äktenskapet höll bara i tre år. Birgit och Carl fick två barn, Christina och Jan, som växte upp med sin mor och mormor. 

Birgit Th Sparre med sin mor Signe och barnen Christina och Jan

Birgit Sparre och Stig Cederholm

1955 gifte Birgit om sig med Stig Cederholm, mannen bakom Åsa- Nisse. Stig var stilig och charmig, men ganska snart visade han en annan sida och Birgit insåg att hon blivit lurad av en simpel sol-och-vårare med smak för herrgårdsliv och exklusivt leverne, vilket ledde till ekonomiska problem och Birgit blev tvungen att lämna sitt älskade Åsundsholm.

Birgit Sparre och Stig Cederholm
Birgit Th Sparre på Brunnsnäs med utsikt över Åsunden

Ålderdomen

Birgit lämnade inte Åsunden, men flyttade från Åsundsholm till Ulricehamn där hon hyrde en herrgårdsflygel på Brunnsnäs Säteri. Med utsikt över sin älskade sjö fortsatte hon att skriva och det blev totalt 33 böcker, den sista när hon var 73 år gammal. När hon dog vid 81 års ålder låg en halvfärdig roman vid hennes skrivmaskin.  Men om någon kallade henne författarinna slog hon ifrån sig: “Nej, författarinna är jag inte, jag skriver bara böcker och det är stor skillnad det!”

Birgit Th Sparre ligger begravd i föräldrarnas familjegrav vid Finnekumla Kyrka som ligger 1 km från Åsundsholms Herrgård.

En skulptur av Birgit Th Sparre, gjord av Wanja Nones Håkansson, finns i den lilla parken i Ulricehamn som också bär författarinnans namn. 

Birgit Sparre Parken Ulricehamn - Skulptur av Wanja Nones Håkansson

Ett urval av Birgit Th Sparres böcker

Gårdarna runt sjön - Första boken i romanserien
Det hände på gårdarna
Lindöarvet
Ramsjögården
Glimringe-serien av Birgit Th Sparre
Herren på Glimringe

Är ni ett sällskap som vill höra mer om Birgit Th Sparre?

Hör av er till oss!
Vi har olika upplägg med Ulricehamns Guideförening som är mycket duktiga på att berätta både om Birgit Th Sparre och Gårdarna runt sjön.