Gårdarna Runt Sjön

Birgit Th Sparres Gårdarna Runt Sjön

Trakten runt Åsunden är en gammal kulturbygd med ett vackert landskap som präglas av inslag av lövdungar och öppna fält och som ibland har kallats ett stycke “Sörmland” på gränsen till Småländska höglandet.

För den intresserade finns det således rika möjligheter till upplevelser i denna kulturmiljö. Både Åsundsholm och Sjöred är två av de s.k.”Gårdarna runt sjön” som genom romanserien med samma namn, skriven av författarinnan Birgit Th. Sparre, blivit kända över hela landet och sedan många år är en av Ulricehamns största turistattraktioner.

Birgit Th. Sparres barndomshem var just Sjöred och som tonåring flyttade hon med sin mor till Åsundsholms herrgård som man lät uppföra efter faderns död 1919.

Tusentals resenärer bussas årligen runt sjön för att se gårdarna och därtill kommer sedan alla som reser i området på egen hand. En huvudattraktion under turen är Torpa slott som vid sidan av Glimmingehus i Skåne är den mest välbevarade riddarborgen från medeltiden. Besök gärna Torpa som har öppet under säsongen, endast ca 17 km från Åsundsholm.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggare gillar detta: