Åsundsholms Herrgård

Åsundsholms Herrgård

Vi år både glada och stolta över Åsundsholm idag och över vår historia.

Åsundsholms Herrgård är idag centralpunkten för Åsundsholm Golf & Country Club, men det har hänt mycket innan vi kom så här långt.

 

Restaurang Åsundsholm

1920

Åsundsholms Herrgård byggdes 1919-1920 av Birgit Th Sparres mor Signe, som efter makens död sålde Sjöred. Här levde de båda damerna herrgårdsliv och gästfriheten var stor

Åsundsholm Birgit Th Sparres hem
Birgit Th Sparre
Birgit Sparre bryggan Åsundsholm

1920-1958

Högst upp under taket, med utsikt över Åsunden fick Birgit Th Sparre sin skrivarlya där hon författade sina berömda herrgårdsserier, bl.a. “Gårdarna runt sjön”.  

1958-1970

Efter att Birgit Th Sparre blivit tvungen att lämna sitt älskade Åsundsholm togs gården över av Bokförlaget Bonniers som sålde gården till Lions i Borås. 

Lions anordnade under flera år läger för handikappade ungdomar i samverkan med S:t Örjans scoutkår i Borås.

Under Lions tid anlades fotbollsplanen, man rustade upp badplatsen och pir och brygga byggdes ut. 

Åsundsholms hotellbyggnad

1970-2001

1970 köptes Åsundsholm av Gustav Adolfs församling i Borås. Svenska Kyrkan använde gården till lägerverksamhet och som utflyktsmål för många grupper.

Under Svenska Kyrkans tid byggdes kapellet och det är många som har upplevt både  konfirmations- och scoutläger på Åsundsholm. 

Kapellet Åsundsholm

2001-2021

År 2001 köpte familjen Gunnardo Åsundsholm. Man fortsatte att välkomna konferensgäster och anordna konfirmations- och scoutläger, liksom att ordna bröllopsfester och event.   

Boka golfpaket och bo vid banan

2003 - 2007 - 2013

2003 började familjen Gunnardo tillsammans med några eldsjälar planera för att bygga en golfbana. 2007 invigdes tolv hål och 2013 öppnades ytterligare sex hål. 

Banan är par 72 och mäter 5785 meter från gul tee. Bakom designen står Henrik Wissinger. Banan har en modern layout med USGA greener av mycket hög kvalitet. Banan och anläggningen har fått mycket bra omdömen i diverse svensk golfmedia och rankas högt bland banorna i Västra Götaland. 

2021

I mars 2021 sålde familjen Gunnardo verksamheten till det nystartade bolaget Åsundsholm Herrgård AB som består av ett 60-tal delägare, både privatpersoner och företag. 

Åsundsholm Herrgård AB och Åsundsholms Golfklubb bildar och driver tillsammans Åsundsholm Golf & Country Club. 

Boka golfpaket och bo vid banan

Åsundsholms Herrgård idag

Idag är Åsundsholms Herrgård centralpunkten för Åsundsholm Golf & Country Club. 

I herrgården finns golfrestaurang och hotellbyggnaden inrymmer 12 hotellrum, lounge och Sal Riddarcrona som används för konferenser och evenemang. 

Rummen på Åsundsholm är döpta efter Gårdarna runt sjön

Åsundsholm Sal Stjärnö

Sal Stjärnö

Åsundsholm Sal Lindö

Sal Lindö

Åsundsholm Sal Björksund

Sal Björksund

Åsundsholm Sal Heljö

Sal Heljö

Sal Heljö

Åsundsholm Sal Ekenäs

Sal Ekenäs

Åsundsholm Rum Birgit Sparre

Birgit Sparre rummet

Sal Riddarcrona